RapsGRØNTSAGER med Flower Power Systemet®

Flower Power – en mere miljøvenlig rapsdyrkning

Flower Power Systemet® er en miljøvenlig rapsdyrkning af rapsgrøntsager, hvor man med en gulblomstret (gul) fangafgrøde og en hvidblomstret (hvid) hovedafgrøde kan mindske behovet for insektmidler under rapsens blomstringsfase. Flower Power Systemet® betegner metoder til at mindske behovet for insektbehandling i raps ved brug af forskellige og blomstringsfarver og forskellig blomstringstidlighed.

Målet er et reduceret forbruget af plantebeskyttelsesmidler

Princippet ses på billedserien, som viser en 6 ha vårrapsmark omgivet af en rand på 10 m. Hovedafgrøden var iblandet 5 % gul raps. I denne mark var der ikke behov for sprøjtning mod insekter under blomstringen, men kun i knopstadiet. Vi håber, at denne metode til rapsgrøntsager vil medvirke til at reducere forbruget af plantebeskyttelsesmidler ved rapsdyrkning.

Miljøvenlig dyrkningsteknik: Gulblomstret og hvidblomstret raps

Hvid raps i renbestand lokker færre glimmerbøsser ind i marken under rapsens blomstring end gulblomstret raps. Denne virkning forstærkes, når hvid raps omgives af en fangafgrøde, altså en gul rand på 6 -10 m.

Overflyvere kan opfanges ved at iblande 3 – 5 % gulblomstret raps i den hvide hovedafgrøde.

Den gule sort bør starte blomstring nogle dage tidligere, gerne 1 uge, end den hvide sort for at få fuld effekt af systemet, det vil sige lokke glimmerbøsser væk fra de ikke udsprungne knopper.

Systemet virker bedst, når marken ikke er for lille (helst over 3 ha).

Man kan også nøjes med at blande 3 – 5 % gulblomstret raps i den hvidblomstrede og udelade den gule rand. Det er vigtigt, at den gulblomstrede sort er den tidligste (helst 1 uge).

Systemet har effekt på glimmerbøsser, snudebiller og skulpegalmyg.

Virkningen af metoden på rapsgrøntsager

Denne metode til rapsdyrkning af rapsgrøntsager virker ikke, før (nogle af) planterne er i blomst. I enkelte år er der så mange insekter, at man må behandle med insekticider, selv om Flower Power Systemet® bruges. Altså: Man kan oftest spare en sprøjtning mod insekter omkring begyndende blomstring, når Flower Power Systemet® bruges. Alternativt kan man nøjes med en fokuseret behandling af den gule rand.

Fordele ved Flower Power dyrkning:

  • Mindre skade på nyttedyr, herunder snyltehvepse, som kan dræbe 25 – 75 % af glimmerbøssens larver (giver ofte svage angreb året efter)
  • ​Mindre risiko for skade på bier
  • ​Mindre risiko for at insekterne udvikler resistens mod insektmidlerne
  • ​Færre udgifter til insektmidler
  • ​Mindre afgrødeskade når der køres mindre i marken
  • ​Mindre risiko for rester af insektmiddel i frø, olie og skrå
  • ​Man sparer tid og kan sove længe om morgenen
  • ​Bedre dyrkningssikkerhed ved økologisk dyrkning af rapsgrøntsager.

Kontakt os

Klik for større billede​

4. juli​

8. juli​

11. juli​

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Kontakt​oplysninger

​Knold & Top ApS​

Fyrrevænget 1, Hou, 8300 Odder

Klik her for rutevejledning

Telefon: 86 55 65 01

Om ​firmaet

Kontakt os for yderligere information eller for køb af udsæd / frø. Salget er især business to business, men vi sælger dog også frø til private.