​Sorter og forædling til landbruget

​Tidligere forædlede Knold & Top vårraps og fik de 2 sorter ”Lysidé”og ”SilverShadow” på sortslisten. Da salget af vårraps er begrænset, har vi lukket de 2 sorter ned. Desuden har vi valgt at stoppe med forædling af vårraps.

I dag forædler vi således kun hvidblomstret vinterraps. Vinterrapssorten ”Jadak” blev lukket for et par år siden på grund af lavt udbytte. I dag markedsføres sorten WITT. Desuden deltager 2 nye sorter: Top 13 og Top 14 i de officielle forsøg.

Olien fra vore sorter har, når koldpresset, en mildere smag end koldpresset rapsolie fra gulblomstret raps. I 2012 blev den koldpressede olie fra vårrapssorten ”Lyside” således udnævnt til Danmarksmester. Frøene fra de hvidblomstrede sorter vil få en fremtid som ingrediens i brød, hvis denne anvendelse bliver godkendt af EFSA (Europæiske Fødevare Sikkerheds Agentur). Dette bliver afgjort senest i 2023.

Ellers bliver olien fra de hvidblomstrede sorter udnyttet på samme måde som olien fra gulblomstret raps. Olien fra de 2 typer smager ens, når den er raffineret, og dens fedstyresammensætning er ens. Også proteinindhold og proteinkvaliteten i rapsskrå er ens for hvid- og gulblomstret raps.   

WITT (godkendt 2013): Bruges i dag især til gourmetolie, da sortens udbytte i dag ligger lidt til den lave side. Sorten er forholdsvis kort og meget nem at høste. Den udvikler sig lidt langsomt i efteråret, og bør derfor sås tidligt eller middeltidligt.

Top 13. Anmeldt i 2021 og forventes godkendt til såning i august 2024. Udbyttet er på niveau med målesorten ”Blanding”. En robust sort med et højt udbytte.

Top 14. Anmeldt i 2022 og forventes godkendt til såning i august 2025. Sorten har i private forsøg ydet som de allerbedste sorter. Desuden har sorten lav modtagelighed mod lys bladplet.

Kontakt Knold & Top for mere information om sorterne​

Klik for større billede​