Lær om forædling af raps

Undervisning

Hent dokumenterne her

Demoplanter til undervisning
i genetik og hybridavl

En såbakke med små rapsplanter ses herover. Til venstre ses undervisningsmaterialet og til højre almindelig raps. På grund af dværggener er de små planter til venstre korte og opretstående, mens de almindelige raps er lange, ranglede og vælter. Det viser fordelen ved dværggener, når temperaturen er lidt for høj og lysmængden lidt for lav. Altså er materialet robust til undervisningsbrug.

Undervisning på mange niveauer

Få ny viden om planter

Materialet er egnet til undervisning i: 

  • Folkeskoler
  • Gymnasier
  • Efterskoler
  • Biologi på universitetsniveau
  • Landbrugs- og gartnerskoler

Materialet forventes klar til efteråret 2019. Det vil blive markedsført gennem et af de firmaer, der i dag leverer materiale til undervisningssektoren. Der kommer baggrundsmateriale og vejledninger på denne hjemmeside, når materialet er klar til distribution.

Hent forberedelsesmateriale til undervisningen på knapperne herunder, og tag meget gerne kontakt til os, hvis du ønsker mere info eller vil planlægge et besøg af os. 

Undervisning på mange niveauer

Undervisningsmateriale

Undervisningsmaterialet viser en 2 gens udspaltning for blomsterfarve og en én gens udspaltning for fertilitets-restorer.

I biologiundervisningen kan det bruges til at efterprøve Mendels love ved hjælp af en khi2 test. Både for blomsterfarve og fertilitets-restorer gen.

Materialet viser desuden, hvordan man laver hybrider ved brug af cytoplasmatisk-genetisk hansterilitet. Mange plantesorter er i dag hybrider, og den viste metode er den mest almindelige for fremstilling af F1- hybrider.

Selve materialet er hurtigt voksende, stivstråede rapsplanter, som kommer i blomst ca. 5 uger efter såning.

Kontakt os og få mere at vide om vores undervisning